Měníme osnovy

Zpět

Učitele vyčerpává komunikace s rodiči studentů

16. 9. 2024 | Vendula Procházková

Kdy jste naposledy pochválili učitele svých dětí? Z nedávného výzkumu vědců Národního institutu SYRI vyplývá, že učitelé dnes čelí stále většímu tlaku ze strany rodičů. Komunikace s rodiči se pro mnohé učitele stala náročnější než samotná výuka, což vede k vyčerpání a ztrátě motivace.

Učitele vyčerpává komunikace s rodiči studentů

Profese učitele patří mezi jedny z nejvíce stresujících. Náročné pracovní podmínky často způsobují únavu a mohou negativně ovlivnit fyzické i psychické zdraví pedagogů. K tomu se v posledních letech přidává i zhoršení komunikace s rodiči, kterou většina učitelů vnímá jako náročnější než komunikaci se studenty.

Vědce zajímalo, jak učitelé vnímají pracovní schopnost a požadavky, které ji ovlivňují. Studie prokázala, že nároky často přesahují profesní sféru, což vede ke konfliktům mezi prací a rodinou, které dál zhoršují situaci kantorů. „Učitelé vyjadřují obavy ze svého nezdravého životního stylu, který je ovlivněn fyzickými, sociálními a organizačními pracovními požadavky a také pracovním prostředím. Učitelé si například stěžovali na nedostatek času na odpočinek během vyučovacího dne,“ uvedl Petr Hlaďo z Národního institutu SYRI a Masarykovy univerzity.

„Přestože se učitelé snažili rodičům porozumět, výsledky rozhovorů odhalily, že vztah mezi učitelem a rodičem se v posledních letech zhoršil, což vedlo ke zvýšeným nárokům na komunikaci. Někteří pedagogové vnímali nedostatek respektu ke své učitelské autoritě ze strany rodičů, kteří se snaží nadměrně zasahovat do jejich autonomie ve výuce,“ řekl Hlaďo.

Rodiče by měli usilovat o to, aby se ve škole cítily dobře nejen děti, ale i jejich učitelé. Zajímat se o dění ve škole a být aktivní. Více přemýšlet nad tím, jak komunikují s učiteli. Zda s nimi komunikují tak, jak chtějí, aby přistupovali k dětem. S respektem a pochopením. Vzájemná podpora, respekt a dobrá atmosféra ve třídě je základem pro to, aby se dětem dobře učilo.

Velkým problémem je také disciplína studentů. „Tento problém je pro kantory dlouhodobě jedním z nejnáročnějších pracovních požadavků. Případy neschopnosti řešit špatné chování studentů pak vyvolávají pocity profesního selhání a vedou k vyčerpání,“ upozornil Hlaďo.

Ne každý problém na školách lze účinně řešit. Ředitelé škol ale mohou učitelům zajistit přiměřené přestávky na odpočinek, osvěžení, hydrataci a udržování hygieny. Podle odborníků kantorům pomůže, když například pořádek na chodbách o přestávkách budou namísto nich řešit nepedagogičtí pracovníci.

Jaké vztahy máte s učiteli ve vaší škole? Udělejte krok vpřed ke změně. 

Zdroj: https://www.syri.cz/tiskove-zpravy/kantory-vycerpava-komunikace-s-rodici-studentu

Zpět