Měníme osnovy

Zpět

Kompetence k učení: Učení je biologickou potřebou dětí. Jak ji nezničit, ale posílit?

25. 3. 2024 | Vendula Procházková

Děti se rodí se schopností učit se novým věcem. Je to jejich biologická potřeba. Během prvních let života se každý den učí spoustu nových věcí. Jde jim to samo od sebe. Jak tuto potřebu a touhu v dětech podporovat a rozvíjet i ve školním věku?

Kompetence k učení: Učení je biologickou potřebou dětí. Jak ji nezničit, ale posílit?

Chůze, mluvení, navazování vztahů s ostatními lidmi. Dovednosti, které dříve nebo později zvládne každé zdravé dítě. Dokáže se je naučit tak nějak samo. Napodobováním, zkoumáním, hrou. Dospělí mu můžou pomoci a učení mu usnadnit, ale hlavním motorem je biologická potřeba se učit, touha zkoumat a poznávat okolní svět. 

Tato touha učit se novým věcem se automaticky nevypne v šesti letech, když jdou děti do školy. Dokonce ani v osmnácti. Je v nás celý život, jmenuje se vnitřní motivace. Popohání nás k učení, ale později stejně tak k práci a jakékoli další činnosti. Je potřeba si ji hýčkat a posilovat ji.

Jakým způsobem děti vzdělávat, abychom v nich posílili vnitřní motivaci k učení? Důležité jsou 3 pilíře:

Smysluplnost prováděné činnosti, učení nebo práce 

Děti musí chápat, proč mají dělat nějakou aktivitu. Dejte si tu práci a vysvětlete jim to. Vnitřní motivaci k učení brání, když se učíme něco, v čem nevidíme smysl. 

Autonomie: možnost samostatně řídit své učení, práci a život

Vnitřní motivaci k učení potlačuje, když děti (ale platí to i u dospělých) musejí stále plnit úkoly a zadání někoho jiného. Dejte jim možnost, tam, kde to dává smysl, rozhodovat co, kdy a jak chtějí dělat, učit se. 

Osobní mistrovství: možnost se zlepšovat

Všechno chce svůj čas. Pro posilování vnitřní motivace je důležité mít čas si osvojit nové věci, pochopit je do hloubky. Zažíváme pak uspokojivý pocit, že jsme něco zvládli, že jsme dobří. Ten nás motivuje k dalšímu učení. 

Pusťte si krátký film, který vás blíže seznámí s tim, jak funguje vnitřní motivace k učení u dětí. Sedmiminutový snímek vznikl v dílně SKAV. 

Pusťte si VIDEO. 

Text vznikl ve spolupráci se společností SKAV.

 

Zpět